+36 20 9739 823
+36 20 9341 628

Dr. Berényi Pál urológiai magánrendelő

Húgyhólyagdaganat

(tu.vesicae urinariae )
 
100 000 lakosra 20 húgyhólyag-daganatos megbetegedés jut, leggyakoribb a 6.-7. évtizedben, bár egyre korábbi életkorban is találkozunk vele.
 
Rizikófaktornak tekintendő mindenekelőtt a dohányzás, vegyi anyagokkal (festékek, hígítók, permetezőszerek, kátrány stb.) történő rendszeres érintkezés.
 
Megkülönböztethető a betegség az ún. felületes és az invazív formája.
 
Az előbbiek csak a nyálkahártyát érintik, utóbbiak a húgyhólyag izomzatát is elérik. Ez azért kulcsfontosságú, mert az izomrétegben helyezkednek el a vér,- és nyirokerek, és a daganatsejtek ide bekerülve távolabbra is eljuthatnak.
 
Mindkét típusnál első lépés a daganat húgycsövön keresztüli reszekciója, amit a felületes formánál a helyi kemoterápia egészít ki. Ha a folyamat invaziv, tehát az izomréteget is eléri, további terjedése is várható, így , ha távolabbi áttét még nincs, a legbiztosabb megoldás a húgyhólyag eltávolítása. Ilyen esetekben külön feladat a termelődő vizelet útjának biztosítása.
 
A húgyhólyagdaganat sokszor alattomosan, fájdalom nélkül jelentkezik, első jele a gyakori vizelési inger illetve a véres vizelet lehet. A véres vizelet azon urológiai  tünetek  közé tartozik,melynek pontos tisztázása alapvető fontosságú.
A dohányosoknál illetve vegyszerekkel (festékek, permetezőszer, kőolaj stb.) rendszeresen érintkezőknél ezt különösen komolyan kell venni, a korai felismerés és a kezelés elkezdése életmentő lehet.
 
Különösen a  lakosság ezen  veszélyeztetett csoportjainak ajánlott az NMP22 hólyag tumor gyorsteszttel történő évenkénti szűrés. Az eljárás fájdalmatlan: a daganatos folyamat megállapítása 4 csepp (nem katéteres !!!)  vizeletből történik.
 
Urológiai magánrendelés budapestEuropian Association of UrologyWorld Congress of EndourologyUrológiai szakrendelésAmerican Urological AssociationDr. Berényi PálProstate cancer WorkshopUrológiai magánrendelés budapestenDeutsche Gesellschaft für UrologieProsztata szűrővizsgálatMagyar Köztársasági Érdemrend LovagkeresztjeUrológia magánrendelésMagán urológiaEuropian Urological Winter ForumMagán urológia budapestUrológia budapestBest Poster PresentationUrológia magánrendelésOndóvizsgálatGerman Society of Anti-aging Medicine