+36 20 9739 823
+36 20 9341 628

Dr. Berényi Pál urológiai magánrendelő

Húgyúti kövesség

A kövesség a húgyutak harmadik leggyakoribb betegsége, amit csak a gyulladások és a prosztatabántalmak előznek meg. Európai prevalenciája 3-5%, incidenciája 0,2% körüli.
Kémiai összetétel szempontjából a húgyúti kövek sokfélék lehetnek, mégis a kövek meghatározó hányadát néhány kőtípus teszi ki.
 
Név  Gyakoriság  Recidívakockázat
utókezelés nélkül
Kalcium oxalát 75% 30%
Kalciumfoszfát 9-11,5% közel 100%
Húgysavkő 10-15% 50-70%
Infektkő (struvit) 4-6% közel 100%
Cisztin 1-3% 70-100%
      
 Bár a kövek eltávolításának illetve zúzásának lehetőségei egyre kifinomultabbak és hatékonyabbak, az lenne az ideális, ha a kőképződés megelőzésére nagyobb súlyt fektetnénk. A mai, legújabb kutatási eredmények alapján elmondható, hogy különleges, gyógyszeres kezelésre a visszatérő köves betegek mintegy 15%-ának van csak szüksége, bizonyos általános életmódváltásra minden kövesnek elengedhetetlenül szüksége lenne. Ilyenek pl.
  • túlsúly csökkentése
  • legalább napi 2,5 l folyadék fogyasztása
  • konyhasó és fehérjeszegény diéta
 
Urológiai magánrendelés budapestEuropian Association of UrologyWorld Congress of EndourologyUrológiai szakrendelésAmerican Urological AssociationDr. Berényi PálProstate cancer WorkshopUrológiai magánrendelés budapestenDeutsche Gesellschaft für UrologieProsztata szűrővizsgálatMagyar Köztársasági Érdemrend LovagkeresztjeUrológia magánrendelésMagán urológiaEuropian Urological Winter ForumMagán urológia budapestUrológia budapestBest Poster PresentationUrológia magánrendelésOndóvizsgálatGerman Society of Anti-aging Medicine