+36 20 9739 823
+36 20 9341 628

Dr. Berényi Pál urológiai magánrendelő

Vizelettartási zavar: inkontinencia

A Nemzetközi Kontinencia Társaság meghatározása szerint olyan akaratlan, orvosi vizsgálattal objektivizálható vizeletvesztésről van szó, mely a beteg számára társadalmi illetve tisztasági problémát jelent.
 
A vizeletinkontinenciának négy formája különíthető el, melyek közül az alábbi kettő emelendő ki a nagy előfordulási aránya, így társadalmi fontossága miatt:
az egyik az ún. stressz inkontinencia a másik az ún. késztetéses vizeletcsepegés.
 
Mindkettő elsősorban a középkorú, idősödő nőket érinti elsősorban, a  jelenség az 50 év feletti nők mintegy 30 % -át érinti valamilyen mértékben. A stressz inkontinencia a hasűri nyomásfokozódásra, mint például a köhögés, tüsszentés, nevetés, emelés, hirtelen mozdulat stb. történő vizeletvesztés, amit a hólyag zárapparátusának elégtelen volta okoz. Hátterében állhat a medencefenék süllyedése, aminek következtében a húgycső a záróizom alá csúszik, és ezért annak működése nem lehet jó hatásfokú. A másik esetben valóban maga a záróizom gyenge, így nem tud hatékonyan működni.
 
A probléma megoldására számos lehetőség van a gyógyszeres kezeléstől kezdve az intimtornán és a medencefenék izomzatának négyszögárammal történő ingerlésén át a különböző műtétekig. Az utóbbi években dolgoztak ki olyan minimálisan invaziv, akár egynapos sebészet keretében elvégezhető, a húgycsövet megemelő különleges műanyagszalag beültetéséből álló műtéteket, melyekkel napjainkra elég számú tapasztalat gyűlt ahhoz össze, hogy bizonyos inkontinencia típusoknál a feltárásos műtéttel szemben nyugodtan ajánlhatóak legyenek. Ezek a szalagok ma már hazánkban is hozzáférhetőek. A kezelés módjáról részletes kivizsgálást követően lehet dönteni.
 
Az ún. késztetéses inkontinencia esetén a vizeletvesztést az ellenállhatatlanul intenzív vizelési inger okozza. Ezekben az esetekben a nappali vizelés száma 8-nál nagyobb, az egyszeri vizeletmennyiség kicsi. Az okot részletes kivizsgálás tárhatja fel, általában gyógyszeres kezelés jelenti a megoldást.
Urológiai magánrendelés budapestEuropian Association of UrologyWorld Congress of EndourologyUrológiai szakrendelésAmerican Urological AssociationDr. Berényi PálProstate cancer WorkshopUrológiai magánrendelés budapestenDeutsche Gesellschaft für UrologieProsztata szűrővizsgálatMagyar Köztársasági Érdemrend LovagkeresztjeUrológia magánrendelésMagán urológiaEuropian Urological Winter ForumMagán urológia budapestUrológia budapestBest Poster PresentationUrológia magánrendelésOndóvizsgálatGerman Society of Anti-aging Medicine