+36 20 9739 823
+36 20 9341 628

Dr. Berényi Pál urológiai magánrendelő

Prosztata vaporizálás


Amikor a gyógyszeres kezelés már nem javítja a jóindulatú prosztata megnagyobbodás okozta panaszokat, gyenge a vizeletsugár, akadozó, szakaszos a vizelés, a hólyag nem ürül ki, éjszaka több alkalommal fel kell kelni vizelni: elérkezett a műtéti beavatkozás ideje. Az orvostechnikai fejlődés révén új, a beteg számára a korábbiaknál előnyösebb eszközt kaptunk a kezünkbe, a BIPOLÁRIS PLAZMA VAPORIZÁCIÓ-t.

A bonyolult elnevezés azt takarja, hogy különleges generátorral a szervezet számára legbarátibb élettani sóoldatos öblítőfolyadékban az endoszkópos ( tehát külső vágást nem okozó) eszközzel ún. plazma állapotot tudunk létrehozni, ami a megérintett prosztata sejtek gyors elpárolgását okozza: a filmen ezt a jelenséget a buborékok megjelenése jelzi. A kezelt területen gyakorlatilag eltűnik a prosztata szövet, ezáltal a húgycsövet összenyomó, eltorzító, megnövekedett prosztata lebenyek helyett egy tölcsér alakú hólyagnyak alakítható ki, ami biztosítja a vizelet gyors kifolyását a hólyagból: ez a film utolsó kockáin üregként jelenik meg, amin keresztül közvetlenül a hólyagba látunk.
A filmet megtekintve az üreg kialakulásán kívül az a feltűnő, hogy az egyébként igen vérzékeny prosztataszövet a műtét során szinte egyáltalán nem vérzik, ezért mindvégig jó látási körülmények között, nagyon pontosan tudunk dolgozni : egyrészt biztonságosan ügyelni tudunk a műtéti terület alsó határán húzódó záróizomra, másrészt az ondódomb fölötti egy megfelelő alakú nyálkahártya terület megkímélésével törekedhetünk az ejaculatios képesség megtartására. Napjainkig a prosztatán végzett bármilyen műtéti beavatkozás egyet jelentett az ejaculatio megszűnésével: újabb kutatások igazolták, hogy ez nem törvényszerű, megfelelő technikával ez a képesség – változó mértékben- de megőrizhető. A húgycsövön át végzett prosztata vaporizáció nem érinti a merevedést létrehozó ereket és idegeket, ezért az erekciós képességet nem befolyásolja.
A beavatkozás vértelensége biztosítja a beteg számára a lehető legrövidebb kórházi tartózkodást és a minimális ideig tartó katéterviselést. A kórházi bentfekvés általában egy éjszaka, a katéterviselés 2 nap.
Mivel nem minden beteg és nem minden prosztata alkalmas erre a beavatkozásra, a döntéshez nélkülözhetetlen egy összetett urológiai vizsgálat, aminek a végén a beteggel együtt hozzuk meg a döntésünket.
Elengedhetetlen a műthetőség általános orvosi szempontból történő megítélése is, amihez a szokásos műtét előtti kivizsgálás szükséges: mellkasröntgen, EKG, laborvizsgálat ( vérkép, süllyedés, CRP, Na, K, Cl, vércukor, karbamid, kreatinin, bilirubin, GOT, GPT, GGT, prothrombin, INR,vércsoport), általános vizeletvizsgálat, vizelettenyésztés.: a fentiek alapján születik meg az altatóorvosi vélemény a műthetőségről.

 

Urológiai magánrendelés budapestEuropian Association of UrologyWorld Congress of EndourologyUrológiai szakrendelésAmerican Urological AssociationDr. Berényi PálProstate cancer WorkshopUrológiai magánrendelés budapestenDeutsche Gesellschaft für UrologieProsztata szűrővizsgálatMagyar Köztársasági Érdemrend LovagkeresztjeUrológia magánrendelésMagán urológiaEuropian Urological Winter ForumMagán urológia budapestUrológia budapestBest Poster PresentationUrológia magánrendelésOndóvizsgálatGerman Society of Anti-aging Medicine